Home

Perdolan en Sabayon in Pijpelheide

N 51° 02.042 --- E 4° 45.614(WGS84)
24 juni 2002
Een grote spijker in de stoep gemept. Je zou 'm bijna mislopen, maar ooit heeft een vakman er een pannenkoek van teer omheen gesmeerd. Dit is geen gecertificeerde meetbout zoals is te zien op de site van Piet Vogelaar maar een ander model. De platte kop die eruit ziet alsof er ooit veel te hard op is geslagen heeft twee gaatjes, anders niets. Er vlakbij staat een klein kastje van elektriciteitsmaatschappijen Iverlek en Electrabel met hun telefoonnummers erop. Aan de overkant van de weg staat er ook een, maar daar vind ik geen spijker.

Waarom hier?

Ik heb geen idee. Zonder die spijker vind je het kastje ook wel, je zou eerder over die bout heenkijken dan over het kastje.

Plaatselijke bijzonderheden
We zijn nog net in de gemeentegrenzen van Booischot/Heist op den Berg, volgens een bord verderop, maar eigenlijk heet het hier van oudsher Pijpelheide. Voor de overheid heeft dat geen belang, maar vergis je hier niet: niemand zal zeggen "ik woon in Booischot" en al helemaal niet in het grotere Heist op den Berg. De samenvoeging die jaren geleden aan de bevolking is opgedrongen heeft het zuivere gevoel voor wat Pijpelheide is alleen maar sterker gemaakt.

De smalle straat hier is een soort racebaan voor auto's met een betrekkelijk scherpe bocht erin, precies daar waar de plaatselijke lagere school is. Dagelijks een goeie kans om een kind dood te rijden! Om de jacht wat te vergemakkelijken is er in dit wielren-gekke maar overigens sterk anti-fietsland precies ter hoogte van ons meetpunt een oversteekplaats voor fietsers gemaakt. De fietsers die eerst een stukje aan de "verkeerde kant" van de weg tegen het verkeer in moesten rijden, krijgen hier een op de weg geschilderd gebod om haaks over te steken. Precies op dit punt komen dan de auto's met 100 km/u om de hoek. Een remweg is er niet, dus de automobilist die de bocht om is en een kind op de fiets dwars voor zijn wagen ziet, weet eigenlijk zeker dat het raak is. Misschien is de spijker wel een subtiele verwijzing naar de kruisiging. Hier komen kinderen om, zij sterven opdat wij kunnen rijden, zoiets.

Langs de weg, half in de tuin van huisnummer 23A vinden we een typisch Belgisch "roadside raadsel" dat ons lang heeft bezig gehouden: een ongekreukt, pas gekocht en ineens leeggegeten doosje Perdolan. De afgelopen drie jaar dat we daarop hebben gelet, hebben we dozijnen van die doosjes langs de Belgische provinciewegen gezien. Tot begin dit jaar zat er in elk pilletje Perdolan naast de bekende pijnstillers salicylzuur (aspirine) en paracetamol ook wat codeïne. Wie daar niet aan gewend was, raakte niet alleen snel van de (hoofd)pijn af maar kwam ook tijdelijk in een zevende-hemel, of toch halverwege de zesde en de zevende. In de media hoorde je er weinig over en de apothekers klaagden niet over hun omzet, maar het misbruik van deze doosjes moet aanzienlijk zijn geweest. Volgens de bijsluiter die we tussen de rozenstruikjes van 23A vandaan halen zit er nog wel wat codeïne in de zetpillen maar niet meer in deze gewone inslikkers. Waarom dan toch die doos leeggeslikt? Je kunt er behoorlijke maagklachten van oplopen. De apotheek is schuin aan de overkant, exact noordwaarts van ons meetpunt, vermoedelijk is het doosje daar gekocht. Auto langs de weg stilzetten, apotheek binnen, terug in de auto, de pillen wegslikken met bier uit blik, doosje uit het raam flikkeren en gas geven... WAAAUUUW!! Nog zoiets: in België spelt de ene drugstore zich "apoteek" en de ander "apotheek" -- beide mag kennelijk, maar laat de apothekers oppassen als ze aan een taalspelletje Nederlands meedoen.

Nearby Point of Interest: Taveerne De Wilgenhoeve, N 51° 01.904 -- E 4° 45.729, vrij goed verstopt tussen de weilanden, passend in de omgeving in boerderijsfeer, met kleine speeltuin en buitenterras, waar je nooit een toerist ziet maar waar de lokale bevolking verjaardagsfeesten en trouwpartijen viert, of zomaar een (groot!) ijsje komt eten of een pintje pakken. Wie hier komt houdt van het goede leven en op een enkele uitzondering na zijn alle mannen en vrouwen, ook de jongeren al stevig gebouwd om het zo te zeggen. Een gespierde of toch goed ontwikkelde buik. Veel fietsers met naar Hollandse begrippen vrij veel kilometertellers die er gewoon op worden achtergelaten want van je buren steel je niet. Aanrader: bestel hier Sabayon, schuimig geklutst rauw ei met likeur, wordt heet geleverd in een ijsglas met lange lepel. Naar keuze slurpen of lepelen, in elk geval smullen. We zijn er nog niet uit of dit valt onder drinken of eten, maar het vult de maag, dat is zeker. En je hebt geen Perdolan nodig voor de leut.


reacties Het is al met al een raar ding. Weet je zeker dat het geen aardpotentiaal meetpunt is? Vanwege die elektriek kasten n.l. Ik ben zo'n ding ook wel eens tegen gekomen, na uitgraven bleek er een draad aan te zitten die naar een dikke dieper liggende telefoonkabel liep.

Links


Updated Jun 24, 2002