Home

Ouder worden

door Mies Prinsen
1 Maart 2002

Het valt me op dat veel mensen het ouder worden als negatief ervaren. Dat vind ik vreemd omdat tegelijk iedereen alle moeite doet om het te worden.

Voor vrouwen is het ongebruikelijk dat ze hun leeftijd noemen, ook zoiets raars. Omdat ik geen enkele moeite heb om dat wel te doen -- als het in een gesprek aan de orde komt vertel ik dat spontaan -- krijg ik nogal eens verbaasde blikken. Soms zelfs een reactie als “dat moet je niet zeggen, laat ze maar raden, denken dat je jonger bent want ze zien niet aan jou dat je al in de zeventig bent. Als je niets gezegd had ik gedacht dat je…

Dat laatste moet ik dan als een compliment beschouwen en dat vind ik vreemd. Vreemd omdat ik wil zijn die ik ben, ik ben bijna 72 jaar en daar is niets mis mee. Nog steeds vind ik het plezierig om eindelijk mijn eigen programma te kunnen maken, dingen te doen die ik de moeite waard vind zoals schilderen, tekenen en aquarelleren. Het onderhouden van een enkel contact via e-mail maakt dat mijn wereld niet beperkt blijft tot Arnhem en omgeving, ik betrokken blijf bij zaken die mij raken en die daarom voor mij de moeite waard zijn.

Ja, ik weet wel dat in deze tijd de jeugd veel aandacht heeft en dat is een goede zaak, maar dat houdt toch niet in dat we automatisch de oudere mensen weg stoppen. "De vergrijzing neemt hand over hand toe" -- je zou bijna denken dat we voor een ramp zorgen alleen doordat we nog leven!

Zijn wij het die straks voor een economische ramp zorgen? Vergeet niet dat onze generatie met hard werken, 48 uur per week, zijn steentje heeft bijgedragen.

Mijn denken en doen is niet anders dan zo’n 20 jaar geleden bijvoorbeeld. Aan mijn leeftijd denk ik als mijn kinderen jarig zijn en ik besef dat zij het getal 45 achter al achter zich lieten. Dat vind ik nog steeds zo wonderlijk..

Ik houd van het leven dat nog steeds de moeite waard is, ondanks de vele tegenslagen die ik in het verleden heb moeten incasseren. Het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. En als de tijd daar is dat ik van deze aardbol zal verdwijnen, dan zit mijn taak er hier op. Het afscheid nemen van degene die mij lief zijn zal dan moeilijk zijn.

Maar met een rotsvast vertrouwen dat het niet echt einde verhaal is zal ik met de nodige nieuwsgierigheid me overgeven aan die natuurlijke gang.

Dan is het mooi geweest.


Updated July 6, 2002