Home

Bookcrossing artikel in "DE TALEN", door drs. Henk Stam

Jaargang 118, Nummer 10, december 2002

Ergens in de trein van Arnhem naar Utrecht

Surfen is a joy forever: Zeker voor taalliefhebbers is internet een onuitputtelijke bron van informatie. Bijna wekelijks komen er mooie initiatieven bij. Daarom weer eens een kleine, eclectische en incomplete rondgang, waarin een hoop te zien is; een computerprogramma dat klanken analyseert en manipuleert, de deur van de vaticaanbibliotheek die op een kier staat en een methode om op een verantwoorde manier van je boeken af te komen.

Asimov bij de Albert Heijn
13 november 2002. In de Ikea in Amsterdam Zuid-Oost ligt het boek Tot op het Bot van Frènk van der Linden, in een telefooncel op de hoek van de Keizersgracht en de Vijzelstraat ligt Never Mind the Curt Cobain Story van Dave Thompson. Ergens in de trein van Utrecht naar Arnhem ligt Wonderlijke nachten van Godfried Bomans. In diezelfde trein ligt ook Ik ben even naar boven van Ina van Faassen. Wat deden die boeken daar op dezelfde dag op die vreemde, uiteenlopende plaatsen en wat hebben ze met elkaar te maken? Ze zijn door hun eigenaar losgelaten en wachten op nieuwe lezers. Het fenomeen heet bookcrossing en het is snel de wereld aan het veroveren. Sinds de oprichting van deze wereldwijde uitwisselingsdienst hebben bijna 60.000 mensen meer dan 160.000 boeken ter lezing afgestaan. De meeste boeken (bijna 50.000) betreft fictie. Maar er zwerven bijvoorbeeld ook 2.300 geschiedenisboeken en bijna 10.000 kinderboeken rond.

In Nederland hebben inmiddels meer dan 900 leden ergens een of meerdere boeken achtergelaten. Een van de belangrijkste Nederlandse ontzamelaars is Frans G. Hij schrijft: 'Toen ik laatst verhuisde, moest ik dozen met boeken elders opslaan, en thuis moest ik de boeken in dubbele rijen in de kast zetten, zodat het meer op een kantoor dan op een woonkamer leek. (...) Dus als ik weer verhuis, hoef ik minder in te pakken.'

De site moet nog een beetje 'rijpen', maar nu al hebben sommige boeken een hele geschiedenis achter de rug. De detective Dood in het lab van Isaac Asimov werd op 17 september ergens in Leiden achtergelaten door 'Goldrush'. Op 25 september meldt 'Coolname' dat hij het heeft gelezen. Op 4 oktober meldt hij dat hij het wel heeft kunnen waarderen en heeft achtergelaten op het Scheikunde Instituut. Daar wordt het op 5 oktober opgepikt door 'T4fan' die een dag later meldt dat hij het een goed verhaal vond, maar het is "jammer dat de vertaling hier en daar wat raar is. Ik geef het boek door aan een collega." Dat is 'keyfigure', die het leest en vervolgens meldt dat het tijd wordt dat het boek Leiden verlaat. Hij laat het vervolgens achter bij de Albert Heijn. Sindsdien is er van het boek niets meer vernomen.

De Talen, Drs. Henk Stam, George Marshallstraat 14, 6836 KW Arnhem