Home
BookCrossing meeting Nijmegen 27 feb 2005

BookCrossing


Bookcrossing artikel in De Gelderlander 6 september 2002 (scan / translation)

Ook in Arnhem en in Nijmegen doet het verschijnsel BookCrossing zijn intrede. Geef je boeken een tweede leven; leg te vondeling wat je niet meer leest.

Door HANS GULPEN

ARNHEM

Je gaat naar het café, gewoon, voor een kleine verversing. Een half uur later verlaat je het etablissement met onder je arm het Verzameld Werk van Franz Kafka. Acht kloeke delen in een glanzende zwarte cassette. In het Duits, maar wel gratis. Het kan zomaar gebeuren op een doordeweekse dag in Arnhem. En het gebeurde ook, afgelopen woensdag.

Op de cassette zat een briefje geplakt met de mededeling: 'Dit boek is hier achtergelaten voor jou om mee te nemen. Lees, geniet en geef het door.' En dat in twee talen. 'Enjoy, read and pass it on.' Zoiets laat je je niet nog een keer vertellen. Ook Kafka, een liefhebber van absurde voorvallen, zou het wel een interessante ervaring hebben gevonden.

Gulle gever van het verzameld werk blijkt Arnhemmer Frans Goddijn, ooit medepublicist van de legendarische uitgever bibliofiel en essayist Johan Polak. Goddijn publiceert nu met enige regelmaat in het paardenblad Bit, en naast een kantoorbaan hobbiet hij nog een beetje in boeken.

Onlangs is hij kleiner gaan wonen en hij wilde wel eens van een paar boeken af. "Sommige lagen al drie jaar in de kelder. En boeken die je drie jaar kunt missen, kun je volgens mij ook helemaal missen", verklaart hij zijn goedgevigheid.

Goddijn sjouwt wekelijks wel een keer met een supermarkttas vol leesvoer door Arnhem. Hij laat werk van Nabokov achter in de leeszaal van de bibliotheek, gedichten van Pessoa in de kroeg, Bommelboeken in de kantine van de Hogeschool voor de Kunsten en een biografie over Oscar Wilde in een hotellobby.

Op die manier heeft hij inmiddels een kleine tachtig boeken 'de vrijheid gegeven', zoals hij het zelf noemt. En er volgen er meer. Het weggeven van boeken is een min of meer clandestiene bezigheid. Een omgekeerd soort stelen. Je moet het namelijk stiekem doen. Onlangs wilde Goddijn zich stilletjes uit de voeten maken nadat hij op de leestafel van het subversieven-café De Wacht twee dikke delen Erflaters van onze beschaving van Jan en Annie Romein had achtergelaten. Op straat werd hij door de bezorgde waard teruggeroepen. Of hij niet wat vergeten had. Daarmee was de actie feitelijk mislukt.

Dat het Frans Goddijn was die de Gesammelte Werke van Kafka te vondeling legde, weten we door briefjes in elk van de acht boeken. Daarop staat een internet-adres, www.bookcrossing.com en steeds een ander nummer. Ga je naar die website, log je je in en vermeld je vervolgens het nummer, dan kom je achter de identiteit van de schenker.

BookCrossing is een Amerikaanse vinding. In een notendop: laat een boek, voorzien van een label en een unieke code, zomaar ergens achter en kijk of je een reactie krijgt van de vinder. Op de BookCrossing website kun je precies volgen waar ter wereld er boeken in het wild zijn losgelaten en wie ze weer heeft ontdekt en meegenomen. Dat laatste natuurlijk alleen als ook de vinder zich meldt. Het mooiste is als de nieuwe eigenaar zijn aanwinst ook echt leest en opschrijft wat hij ervan vindt. Het verschijnsel BookCrossing is inmiddels naar Europa overgewaaid en heeft ook, zijn eerste, schoorvoetende deelnemers in het Gelderse. De site laat transacties zien in Arnhem, Nijmegen, Zevenaar en Nunspeet, waar schenkers en ontvangers zich tooien met mysterieuze namen als C-CIXZ, FransG, obzevenaar, Errieperrie, bambolottina en, sedert woensdag, GeleRijder (uw verslaggever).

Wat is er zo leuk aan? FransG: "Je kunt het vergelijken met de klassieke fles met bericht die je te water laat, of de heliumballon met adreskaartje. De kans is klein dat er ooit iemand reageert. Maar krijg je een antwoord dan is dat geweldig leuk."

Had hij er niet verstandiger aan gedaan zijn boeken naar een antiquariaat te brengen, werpen we nog tegen. Dan had hij er tenminste nog iets voor kunnen beuren. Goddijn: "Ik doe geen bijzondere of kostbare boeken weg. Als je hiermee naar een antiquaar gaat, oogst je veel gezucht en misschien vijftig eurocent. Nu heb ik er voor minstens 75 eurocent plezier van. Dat scheelt toch een kwartje!"

[Portret]