Back to FG's Homepage

Nanne de Vos Aquarium info and pictures


By Nanne de Vos
 [nanne's tank]
A wide front view of my tank
Size: 300 x 100 x 70 cm
Contains 2100 litres (about 500 gallons)
The tank was built in 1993 and the current biotope setup was created in september 1997.
It's an emulation of a bank of a small rivulet in the high plateau of Cameroun, Africa.

Water values:
pH 5,5
GH 4,5
KH 2,5
Temperature 25 degrees celcius
Filter:
one biological filter of 350 litres (about 90 gallons)
one mechanical filter, self made, implementing a Central Heating pump of 250 litres. (62.5 gallons)
Water stream generated: 7.500 litres per hour (about 190 gallons/hr)

Plants:
Annubias Var. nana
Annubias Var. barteri
African Lotus (Nymphea) (red)
Grove eikebladvaren (english/latin name soon)

Back custom made by Nanne de Vos

Fish:
5 Pelvicachromis taeniatus sp. moliwe (caught in wild) [2 male, rest female]
4 olifantsvis (data follows soon)
2 Synodontis batesi
13 Roodoogcongozalmen (data follows soon)
60 Roloffi ladigesi

 [detail, left corner]
Detail from left corner
 [grand view, left corner]
grand view of left corner
 [terrace and caves]
overview overhanging terrace with caves
 [nanne and FG]
Nanne and Frans, illustration with a newspaper article (see below)
The article in De Gelderlander said:

Arnhemmers Frans Goddijn en Nanne de Vos dachten deze week een goede daad te verrichten toen ze bij een kolkje bij Gelredome rommel opruimden. Het tweetal ergert zich regelmatig groen en geel aan het afval dat bezoekers achterlaten. De mouwen werden opgestroopt en binnen een half uur hadden ze een paar grote boodschappentassen vol met flessen, schoenen, piepschuim, een pvc-pijp en fietswiel. Maar waar moesten ze toch met die rotzooi naar toe? Mee naar huis slepen, kon echt niet. Alsof het toeval ermee speelde kwam op dat moment een medewerker van de gemeentelijke dienst Milieu en Openbare Werken (MOW) voorbij.

Misschien dat de chauffeur van het busje de spullen kon meenemen of voor het afhalen kon zorgen? Goddijn en De Vos voelden zich argwanend benaderd door de milieumedewerker. Alsof ze iets illegaals deden. Of ze de rommel niet gewoon hadden kunnen laten liggen?, hoorde het vlijtige duo tot zijn grote verbazing. En de chauffeur reed verder. Er zat niets anders op dan de troep maar mee naar huis te nemen en telefonisch verhaal te halen bij de serviceline van Milieu en Openbare Werken. Maar die medewerker maakte hen toch echt duidelijk dat ze iets gedaan had wat niet gebruikelijk was. Particulieren die rommel gaan opruimen, een vreemde gang van zaken.

De milieuman vertelde het duo hoe het wel hoort: als ze afval zien liggen, moeten ze Milieuhandhaving bellen. Die stuurt haar mannetje om te gaan kijken. Eerst onderzoekt die wie het vuil heeft achtergelaten en daarna wordt het opgeruimd. Dat ging Goddijn en De Vos ven de pet. Hadden ze daar een goede daad verricht, wordt het ze niet in dank afgenomen. Kennelijk is milieuhandhaving een gewichtige zaak waar een eenvoudige burger zich niet mee mag bemoeien, concludeert het duo.

De Vos en Goddijn hebben inmiddels een manier gevonden om van het afval af te komen. Het gaat in hun containers.

Gevraagd om een reactie geeft de woordvoerder van MOW onmiddellijk toe dat het "niet gelopen is zoals het had moeten zijn". Het had meegenomen moeten worden, vindt de zegsman. Het is vrij uitzonderlijk dat mensen spontaan rommel van anderen opruimen. "Ik denk dat we dat niet meer gewend zijn en dat onze milieumedewerkers uit verbazing te procedureel gehandeld hebben." Aan de andere kant kan hij zich ook wel voorstellen dat aan procedures wordt vastgehouden. Er is immers een zekere structuur aangebracht om de stad in grote lijnen schoon te kunnen houden. En ook zijn bij MOW verhalen bekend over minder nobele lieden. Die zijn bezig bedrijfsafval te storten en doen dan net of ze het willen aanbieden. "Het is dan ook moeilijk in te schatten. Maar nogmaals, in dit geval had het gewoon moeten worden meegenomen."


This page is linked to the home page of Frans Goddijn.
Frans Goddijn, Postbus 30196, 6803 AD Arnhem, fax +31 (0)26 3211759
(<frans@goddijn.com>)
Updated on Nov 16, 1998